Kovara je najopasnija zamjena za vrganj. Ova gljiva je gotovo ista kao vrganj ali se razlikuje po slabije istaknutoj narančastoj mrežici na stručku i malo crvene boje pri dnu. Oprez teška otrovnica (smrtonosna). Ne jedite vrganje sirove jer postoji još par vrsta vrganja koji su otrovni ako ih jedete sirove. Budite vrlo oprezni i ne berite gljive ako ste neiskusni jer će možda baš vas dočekati ovakva otrvovnica!
Na ovom blogu se možete informirati o izgledu neke gljive, području gdje raste, da li je jestiva, otrovna ili uvjetno jestiva. zato pročitajte ovaj blog da se ne biste zabunili u šumi i otrovali nekom vrlo sličnom gljivom koja je vrlo otrovna. Sve što piše na ovom blogu radite na vlastitu odgovornost. Hvala na posjeti.
nedjelja, 14. listopada 2012.
Opasna zamjena vrganja!
Kovara je najopasnija zamjena za vrganj. Ova gljiva je gotovo ista kao vrganj ali se razlikuje po slabije istaknutoj narančastoj mrežici na stručku i malo crvene boje pri dnu. Oprez teška otrovnica (smrtonosna). Ne jedite vrganje sirove jer postoji još par vrsta vrganja koji su otrovni ako ih jedete sirove. Budite vrlo oprezni i ne berite gljive ako ste neiskusni jer će možda baš vas dočekati ovakva otrvovnica!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Pozdrav i pohvale na blogu
OdgovoriIzbrišiKovara nije smrtno otrovna gljiva, već Uvjetno jestiva gljiva. Dakle moraju se poštovati neki uvjeti da bi se gljiva mogla jesti, a kod Kovare je taj da se gljiva prvo mora prokuhati, vodu u kojoj se kuhala baciti i onda pripremiti kako želite.
Nije neka vrhunska poslastica, ali je jestiva.
A.c.