srijeda, 9. siječnja 2013.

Olovasta rudoliska

Olovasta rudoliska je smrtno otrovna gljiva! Klobuk ove opake gljive je širok od šest do petnaest centimetara, čvrst, ispupčena tjemena. U početku rub klobuka je uvijen, potom vijugav i siv.
Stručak ove gljive je visok od pet do dvanaest centimetara, debeo, pun, bjelkast, prema dnu izobličeno zadebljan, vlaknast potom čehav. Stanište olovaste rudoliske su listopadne šume a raste od ljeta do kasne jeseni. Ono što je zanimljivo kod ove gljive je to što može promijeniti oblik pa trebate biti posebno oprezni.

nedjelja, 6. siječnja 2013.

Glatkonoška

Glatkonoška je nejestiva gljiva. Klobuk ove gljive je širok od pet do dvadeset centimetara na početku polukuglast, potom raširen, promjenjive je boje od žutosmeđe, narančaste ili crvene. Stručak glatkonoške je visine od pet do petnaest centimetara često suh i tvrd. Glatkonoška raste u ljeto i jesen po listopadnim šumama i šumskim čistinama. Ovu gljivu je moguće zamijeniti s jestivim baršunastim vrganjem koji raste samo u crnogoričnim šumama.

Vrhunske gljive

Vjerojatno ste se već nekoliko puta zapitali koje su to vrhunske gljive? Vrhunske gljive naravno prebiremo po okusu, mirisu i drugome. Neke gljive koje ubrajamo u vrhunske su: vrganj, velika gnojištarka, čehava pečurka, šumska pečurka, golubača, velika sunčanica, nježna sunčanica, dvojna sunčanica, bukovača, ljupki vrganj i druge slične vrste. Sve ove gore navedene gljive su jestive a njihove okus će vas očarati. Nadam se da će vas sreća posjetiti i razveseliti nekom ovakvom vrhunskom gljivom.

subota, 5. siječnja 2013.

Modrikača

Modrikača je jestiva gljiva vrhunske kvalitete. Klobuk ove gljive može biti širine od sedam do petnaest centimetara modroljubičaste boje. Stručak modrikače može biti visine od pet do deset centimetara svijetlo ljubičaste boje. Meso ove gljive je blijedoljubičasto, nježno i krto. Modrikača raste u većim skupinama u jesen. Uživajte u ovoj vrhunskoj gljivi!

Raskošna krasnica

Raskošna krasnica je nejestiva gljiva.
Klobuk raskošne krasnice je širok od tri do deset centimetara, vrlo gladak i sjajan. Boja klobuka je ružičasta a po sredini boja izblijedi i požuti. Stručak ove gljive je visok od pet do osam centimetara, napunjen, valjkast i bijele boje. Meso je bijelo i čvrsto. Stanište ove gljive su listopadne šume a raste u ljeto.
Ovu gljivu nije moguće zamijeniti jer je vrlo tipična izgleda. Moj savjet je da ne dirate ovu gljivu makar nije otrovna.